Het lijkt alsof de planten en dieren niet aangepast zijn aan de extreme temperaturen deze week. Maar gelukkig zijn er voorbeelden van insecten die zich goed voorbereid hebben op deze extreme temperaturen!

Op heidegebieden is het nog warmer doordat het zand gloeiend heet wordt en voor veel dieren en planten is het dan ook te warm om er te leven. De basterdzandloopkever heeft zich hierop aangepast door op z’n tenen te lopen.

Basterdzandloopkever

Wanneer je op het strand ligt en je kijkt om je heen zie je mensen hetzelfde doen. Ze trekken hun schoenen en sokken uit en vervolgende hoor je ‘au au au..heet heet heet’ en als je goed kijkt zie je ze dat ze op hun tenen de zee proberen te bereiken.

Door op onze tenen te lopen proberen we het contact met het hete zand te verminderen, precies hetzelfde wat de basterdzandloopkever doet. Daarnaast heeft de basterdzandloopkever ook een glimmende buik zodat z’n lijfje beschermd is tegen de warmte van het weerkaatsende licht op het zand.

Basterdzandloopkever

En zo kun je op dagen dat het bijna  40 graden is toch nog insecten tegen komen op het zand dat meer dan 60 graden warm is!