Er zijn heel wat negatieve gevolgen te bedenken van de opwarming van de aarde, maar het is niet alleen maar negatief nieuws! Want door de opwarming hebben soorten die eerst alleen in Zuid-Europa te vinden waren nu ook een kans om te overleven in Nederland.

Een voorbeeld van een soort die steeds vaker gevonden wordt is de bergveldwesp. Het is een soort wesp die hoort tot de familie van de veldwespen.

Net als de Franse veldwesp is de bergveldwesp een soort die profiteert van de klimaatopwarming. De veldwespen bouwen namelijk een open nest en dus niet zoals een ‘limonadewesp’ een gesloten nest.

In het voorjaar (rond mei) komt een bevrucht vrouwtje tevoorschijn uit haar schuilplaats waar ze de winter heeft doorgebracht. Ze maakt met behulp van fijn geknaagd hout en speeksel een soort pulp. Als eerste maakt ze een bevestiging aan een boompje zoals een grove den. Het nest hangt vrij laag, waardoor het minder last heeft van de wind en kan profiteren van de warmte die de grond afgeeft. Steek op een warme dag maar eens je handen tussen de heidestruiken, dan voel je dat er heel wat warmte tussen de struiken zit!

Nest bergveldwespOphanging nest bergveldwesp

Nadat de bevestiging klaar is gaat het bevruchte vrouwtje verder met het bouwen van een soort raat. Deze raat bestaat uit allemaal cellen waarin eitjes gelegd worden.

De eerste wespen die uit het ei kruipen zijn allemaal vrouwtjes. Pas in juli zullen er mannetjes uit het ei kruipen. Mannetjes zijn heel gemakkelijk te herkennen, aangezien ze geen zwarte tekening op hun kop hebben. Vrouwtjes hebben allerlei strepen op hun kop staan.

Vrouwtje bergveldwesp met duidelijke tekening op de kop

Op dit moment is het nest al meerdere weken oud en dus zullen de vrouwtjes helpen met het verzorgen van de larven door voedsel te halen en ook het nest te beschermen tegen indringers.

Eitjes in het nest van bergveldwespLarven en verpoppende larven

In het open nest kun je de eitjes zien zitten maar ook de larven en enkele cellen die voorzien zijn van een soort spinsel. De larven die verpoppen spinnen namelijk zelf een soort van dekseltje en na het verpoppen kruipen ze uit de cel als volwassen wesp.

Bij een bijenvolk is duidelijk te zien welke bij de koningin is maar bij de bergveldwesp kunnen meerdere bevruchte vrouwtjes op het nest zitten waarbij een vrouwtje het dominante vrouwtje is en dus de koningin. Qua formaat of tekening is het dus niet mogelijk om te zeggen welk vrouwtje in het nest dé koningin is.

De bergveldwesp is net als de Franse veldwesp een soort die in de zomer niet op zoek gaat naar limonade en andere zoetigheid. Maak je dus geen zorgen over deze wespen, ze zullen je niet lastig komen vallen op het terras!

YouTube filmpje bergveldwesp

Categorieën: InsectenWeer