Het klinkt erg vreemd; een bij met een insect in het achterlijf. Maar in het vroege voorjaar heb je kans om dit bijzondere tafereel te zien!

Grijze zandbij

Het merendeel van de grijze zandbijen komt pas te voorschijn als de lente volop bezig is, maar een klein gedeelte is al in het vroege voorjaar zichtbaar. Grijze zandbijen zijn sterk behaarde bijen die holletjes in het zand graven om daarin eitjes af te zetten.

Kijk je in het vroege voorjaar goed naar zo’n zandbij dan zie je een opvallend oranje gekleurd stukje uit het achterlijf steken. Hetgeen wat uit het achterlijf van de grijze zandbij steekt is een volwassen vrouwtje zandbijwaaiertje. Het is een parasitair levend insect waarvan alleen de kop en borststuk uit het achterlijf van de grijze zandbij steekt de rest zit in de grijze zandbij.

Grijze zandbij met twee vrouwtjes zandbijwaaiertjes

Met wat geluk kom je ook de mannetjes zandbijwaaiertjes tegen. De mannetjes verlaten de grijze zandbijen nadat ze zicht verpopt. Ze hebben zoals de naam al zegt waaiervleugels.

Om goed te kunnen paren scheidt het vrouwtje zandbijwaaiertje een stof af zodat de grijze zandbij versuft raakt en sloom zal bewegen. Zodoende hebben de mannetjes meer kans om te paren. Het moet allemaal wel snel gebeuren want de volwassen mannetjes leven maar enkele uren!

Grijze zandbij met zandbijwaaiertje in het achterlijf

Categorieën: Insecten