Op de Aarlesche Heide kom je van alles tegen, van hele algemene dingen zoals pijpenstrootje tot hele zeldzame dingen zoals de grote sluipwesp Megarhyssa perlata.

De Megarhyssa perlata heeft nog geen Nederlandse naam aangezien het een zeldzame soort is en in 2013 werd deze soort voor het eerst in Nederland aangetroffen.

De Megarhyssa perlata is een sluipwesp die in totaal meer dan 10 centimeter groot is!

Megarhyssa perlata

De lange schede (het uitsteeksel aan de achterkant) valt meteen op als je sluipwesp ziet. Deze schede is zo lang omdat hierin de legboor opgeborgen wordt wanneer de sluipwesp geen eitjes aan het leggen is.

De sluipwesp parasiteert op één soort houtwesp, namelijk de Tremex fuscicornis. Deze houtwesp draagt een schimmel met zich mee namelijk de Cerrena unicolor (Doolhofelfenbankje).

Wanneer de houtwesp eitjes legt in een berkenboom, zal deze eerst de schimmel afzetten in de boom en vervolgens eitjes leggen. De schimmel breekt cellulose af zodat de larven van de houtwesp dieper in de boom kunnen leven naarmate ze ouder worden.

De sluipwesp kan deze schimmel ‘ruiken’ en gericht eitjes leggen op de plekken waar de larven van de houtwesp in de boom leven. De larven van de sluipwesp eten vervolgens de larven van de houtwesp op en komen uit de berkenboom en zullen zich voortplanten waarbij ze weer op zoek gaan naar de larven van de houtwesp in berkenbomen.

Zo blijkt maar weer eens wat een simpel gaatje in een boom lijkt er een heel verhaal achter schuil gaat!

Categorieën: Insecten