Elk jaar broeden er nachtzwaluwen op de Aarlesche Heide. Op zich lijkt dat niet zo bijzonder, maar de nachtzwaluw overwintert in het zuiden of oosten van Afrika.

De nachtzwaluw vliegt dus elk jaar tussen de 5.000 en 10.000 kilometer naar de Aarlesche Heide toe en zal ook weer dezelfde afstand terug afleggen!

Dat maakt het toch wel héél speciaal dat een vogel zoveel kilometer vliegt en vervolgens op een relatief klein gebied gaat zitten broeden!