Aarlesche Heide – © OpenStreetMap-auteurs

Met de naam Aarlesche Heide wordt het gebied aangeduid ten zuiden van het Wilhelminakanaal, ten westen van het Beatrixkanaal en ten noorden van de Eindhovensedijk. Maar steeds vaker wordt alleen het gebied ten noorden van de A58 aangeduid als Aarlesche Heide. Het gebied ten zuiden van de A59 wordt dan Oirschotse Heide genoemd.

Daarnaast wordt de naam op diverse manieren geschreven:

  • Aarlesche Heide
  • Aerlesche Heide
  • Aarlese Heide

De schrijfwijze met ‘ae’ bestaat al zeker sinds 1550. In regesten (document waarin oorkondes samengevat worden tot één regel) wordt de naam met ‘ae’ geschreven. Maar de buurtschap Aarle waar de naam Aarlesche Heide van is afgeleid wordt tegenwoordig met ‘aa’ geschreven. Zodoende is de meest gebruikte schrijfwijze dan ook ‘Aarlesche Heide’ met ‘aa’.

De oorsprong herleiden van de naam Aarlesche Heide is niet zo moeilijk, aangezien er al meer dan 1300 jaar mensen in Aarle wonen. Sinds de opkomst van de potstalcultuur werd de heide ten zuiden van Aarle volop gebruikt om de schapen te laten grazen. Maar ook voor de plaggen die nodig waren om plaggenmest te maken. En zodoende kom je dan al snel op de naam Aarlesche Heide.