Misschien is het je al opgevallen, maar ruim een half jaar geleden is er een heuse compagnie gehuisvest op de Aarlesche Heide. Niet op de heide zelf, maar op het terrein van de militaire pijpleiding organisatie, dat ligt ten westen van de Aarlesche Heide.

Een ex-militair heeft een kleine schaapskudde gekregen om hiermee over de Aarlesche Heide te lopen. Voordat er over de heide met de schapen gelopen kan worden moet er eerst een beheerplan opgesteld worden. Want waar laat je de schapen grazen en hoe lang. Je wil natuurlijk niet dat de klokjesgentianen in de zomer opgegeten worden! Daarnaast moest de ex-militair ook een cursus schaaphoeden volgen. Kortom, er komt dus van alles bij kijken.

Vandaag werd bekend dat er een vergunning is verleend om een permanente schaapskooi te bouwen en dus komt de dag steeds dichterbij dat er daadwerkelijk schapen op de Aarlesche Heide te zien zijn!

De impact van de schaapskudde zal nog erg klein zijn, maar mocht de kudde uitgebreid worden tot enkele honderden schapen dan zal het wel merkbaar worden! De heideplanten zullen meer kansen krijgen om te groeien en ook de klokjesgentianen zullen meer kansen krijgen als het pijpenstrootje opgegeten wordt door de schapen.

Met wat geluk lopen er over enkele maanden daadwerkelijk schapen over de Aarlesche Heide! Na heel wat jaren van afwezigheid zijn de schapen dan weer terug op de Aarlesche Heide.