Terwijl je over de Aarlesche Heide wandelt kom je van alles tegen zoals bloeiende klokjesgentianen, jonge roodborsttapuiten maar ook de gevlekte kruisspinnendoder.

De gevlekte kruisspinnendoder (ook wel roodpotige kruisspinnendoder genaamd) is een zogenaamde spinnendoder, oftewel een wesp die spinnen vangt als voedsel voor een nieuwe generatie spinnendoders.

IMG_6357

De gevlekte spinnendoder vangt een spin zoals in dit geval een wespspin of tijgerspin en steekt vervolgens haar angel in de spin. Door het gif zal de spin verlamd raken waardoor het (iets) makkelijker is om de spin in het holletje te krijgen. De spinnendoder maakt namelijk een holletje in de grond en stopt daar vervolgens de verlamde spin in. Op de verlamde spin wordt een eitje gelegd.

IMG_6381IMG_6383

Nadat het eitje is uitgekomen zal de larve van de nog steeds verlamde spin eten. Door de spin te verlammen en niet te doden zorgt ervoor dat het ‘vlees’ van de spin vers blijft voor wanneer de larve uit het ei kruipt.

De larve zal vervolgens overwinteren in het holletje in de grond en het jaar erop als volwassen spinnendoder boven de grond rondvliegen op zoek naar spinnen.