Afgelopen week werd het al eens 35 graden in de schaduw en komende week wordt het nog vaker zo heet. Maar wat doet die zomerhitte met insecten op de Aarlesche Heide?

Wanneer je over het stuifzand loopt zul je merken dat de zon erg fel is en veel warmte geeft maar ook het zand onder je voeten straalt veel warmte uit.

IMG_6399

De temperatuur van het zand in de zon is maar liefst 47 graden Celsius!

De mierennesten lijken verlaten, maar de mieren zitten in het nest om zo de warmte buiten te houden. Vlinders zoals het boomblauwtje tref je voornamelijk in de schaduw aan.

IMG_6400IMG_6461

Sprinkhanen profiteren juist van de zomerhitte en je hoort ze volop geluiden maken. De heidesabelsprinkhaan is een soort die je nu volop kan horen maar ook het ‘getik’ van de moerassprinkhaan.

IMG_6450

De bergveldwespen die een open nest hebben gebruiken hun vleugels om het nest af te koelen. Door de vleugels heel snel op en neer te bewegen krijg je het effect van een ventilator.

IMG_6420IMG_6429

Maar ook wantsen zoals de smalle randwants kom je nu alleen in de schaduw tegen.

IMG_6471

Zo blijkt maar weer dat sommige soorten insecten juist helemaal tot leven komen met deze zomerhitte en dat er ook veel soorten zijn die zich terugtrekken in de schaduw tot het weer iets koeler wordt.